1 Haziran Dünya Süt Günü
Süt
ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko,
B1(tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin
ögesi için önemli kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağında
bulunur. Başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve
yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve ürünlerini her
gün tüketmesi gerekmektedir.
Süt
ve ürünleri grubunda yer alan yiyecekler, kalsiyumundan zengin olmaları
nedeniyle özellikle çocuk ve adolesanlarda kemiklerin ve dişlerin
sağlıklı gelişmesi, yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme,
yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada
ve vücut ağırlığının yönetiminde önemlidir.
Süt
ve süt ürünleri doymuş yağ asitleri ve kolesterol içerir. Yağ ve
kolesterol alımının diyette sınırlandırılması gereken kişilerin; yağ
miktarı azaltılmış veya yağsız süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri
gerekir. Yağsız veya az yağlı süt ve ürünlerinin tercih edilmesi, tam
süt ve ürünlerindeki aynı besin ögelerini sağlar, daha az doymuş yağ
asitleri içerir, bu nedenle de daha az enerji sağlar.
Süt ve ürünlerinin günlük tüketim önerileri
Her
gün, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla
menopoz sonrası kadınların 2–4 porsiyon, yetişkin bireylerin 2,5-3
porsiyon süt ve ürünlerini tüketmeleri gerekmektedir. (Bir kupa (240 ml)
süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde (60 gr) peynir bir
porsiyondur).Günde bir porsiyon süt, bir porsiyon yoğurt ve bir porsiyon
peynir olabildiği gibi tolerans durumuna göre eşdeğeri tüketimler
olabilmektedir.
#dünyasütgünü